Darko Tuševljaković

Darko je rođen 1978. u Zenici. Pohađao je vrtić u Makarskoj, pa u Zadru, gdje je krenuo i u osnovnu školu, dok je gimnaziju pohađao u Pančevu. Studirao je engleski jezik i književnost u Kragujevcu. Sada živi i radi u Beogradu.

Prvu je priču objavio 2002. godine u zbirci Bun(t)ovna p(r)oza, projektu pod pokroviteljstvom UNESCO-a, u kojoj su sudjelovali mladi pisci iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Priča je prevedena na engleski, njemački i bugarski.

Od tada je objavio preko 20 minijatura, priča, novela i pjesama u raznim tiskanim i elektronskim časopisima i antologijama. Uz pisanje se bavi i prevođenjem te sviranjem raznih instrumenata. Kao koprevoditelj radio je na prijevodu tri nebeletristične knjige, a samostalno je preveo dva romana; Vitez Genea Wolfea  i Kad život zasija Serdara Oskana.

Godine 2004. dobio je nagradu društva ljubitelja znanstvene fantastike “Lazar Komarčićza najbolju novelu. Godine 2010. objavio je prvi roman, Senka naše želje, u izdanju Čarobne knjige.

Web: www.darkotusevljakovic.com

Senka naše želje

Sjećate li se mirisa i boja djetinjstva? Vožnji biciklom, pecanja na rijeci, psa koji trči pored vas? Sjećate li se pogleda koje ste stidljivo razmjenjivali s djevojčicom iz razreda, napuštene kuće u koju niste smjeli ući, sna koji vas je progonio sve dok niste odrasli?

Sjećate li se svog najvećeg straha? Danijel Isakov je dječak koji mašta o pravoj avanturi. Njegov stric je prije petnaest godina otišao iz grada u bijeli svijet i Danijelu je žao što ne može poći njegovim stopama, ako ništa drugo, kako bi pobjegao od rane jeseni, dosadnih školskih obaveza, vječno umornih roditelja i djevojke koja mu se ukazuje u prozoru nekadašnje pančevačke svilare. Želi miris morske soli u nosnicama, topli vjetar na obrazima, tropsko sunce na kapcima.

Potpuno neočekivano, ukazuju se naznake da će stvari krenuti nabolje jer se u grad vraća davno izgubljeni rođak. Danijel nestrpljivo iščekuje susret s njim, nadajući se promjeni u svom životu. Ali promjene koje ga očekuju nisu onakve kakvima se nadao… Upoznavši nas s tipičnom pričom o odrastanju u malom gradu, Senka naše želje transformira se u jezivi roman o silama čiju prirodu ne razumijemo, a koje lako mogu zagospodariti našom sudbinom i promijeniti je na najstrašniji način.

Pročitajte poglavlje romana!