Igraonice

Ovdje se nalazi popis dogaAi??anja u igraonici. Detaljna satnica bit Ai??e objavljena naknadno.

Igre na ploA?i, kartaA?ke i ostale druA?tvene igre

ČEGA SVE IMA OVE GODINE NA AMALGAMOVOM ŠTANDU?
Demonstracije igre Uskoci: pet 19:00-23:00, sub 14:00-17:00 i 21:00-23:00, ned 14:00-17:00
Turnir u Uskocima: sub 17:00-19:00

Amalgam? Amalgam games ftw je mlada domaća izdavačka kuća za društvene igre, koja se ozbiljno bavi kvalitetnim društvenim igrama, njihovom publikom i subkulturom koja ih prati. Kao takva, neizostavno se morala pojaviti na ovogodišnjem Sferakonu i ponuditi slijedeće sadržaje.

Razvij jedra!Dođite i isprobajte kartašku igru USKOCI, hit-igru ovogodišnjeg Istrakona, uspješni prvijenac koji polako postaje jedna od traženijih dizajnerskih društvenih igara kod nas, i prva igra s ovih prostora koju traže i u inozemstvu. Objašnjavanje pravila traje par minuta, sama igra traje između 15 i 30 minuta. Ukratko, kakva je to igra, pitate?

U igri USKOCI vi ste kapetan koji skuplja slavu i bogatstvo ne bi li prije ostalih ispunio zadatak i postao novi vojvoda. To postiže pomoću prelijepo oslikanih karata i jednostavnih pravila sličnih "ajncu", koja su začinjena okolnostima iz vremena slave Senjskih Uskoka, poput oluja, Mlečana, izdaja i hajki. U bilo kojoj od 14 okolnosti igrač može reagirati kao pravi gusar, pokušavajući prvi sakupiti 25 bodova i spriječiti ostale da to učine. Igra traje oko pola sata i može se igrati mnogo puta bez da dosadi djeci ili odraslima, a pravila su jasna, zabavna i ne zahtijevaju proširivanje igre, ni u M:TG niti u Muchkin stilu.

Svi počinju s pet karata i svaki krug vuku kartu te spuste jednu kartu "plijena" u obliku novca, hrane, oružja ili drva. Tko prvi sakupi točno 25 bodova pobjeđuje, ali ne prije nego što ostali igrači pokušaju zasmetati jednom od već spomenutih okolnosti. Igra također sadrži karte obavijesti, koje kapetanu koji ju odigra podiže vrijednost neke vrste plijena. Tako će onaj kapetan koji zna gdje je bio požar mati prednost da mu svo njegovo drvo vrijedi dvostruko!

Pokazni prostor bit će organiziran na dva mjesta, na glavnom štandu i igraonici, a pozvani su svi od djece do ozbiljnih gamera, kojima će se svidjeti naša "gamerska" pravila za istu igru. Česta pitanja o pravilima, kao i kratki opis igre mogu se naći na besplatnim lecima koje djelimo, a bit će i A3 plakata za spretne gusare i gusarice.

Čuvaj se senjske ruke! Amalgam organizira prvo formalno pojavljivanje autora igre, Ivana Kokića, i autora ilustracija Milivoja Ćerana. Pridružite se i postavite pitanja, prijedloge i napomene, natjerajte ih da vam pokažu slikovne fore skrivene na ilustracijama i dajte svoje kutije na potpis.

Pripremi se za dvoboj! Na ovogodišnjem Sferakonu, u subotu, 14.05. pridružite nam se u prvom pravom turniru za naprednu verziju kartaške igre USKOCI.

Svetog mu durbina, a što onda? Želimo da nam se pridružite, želimo se dobro zabavite s nama, i definitivno želimo ostati u lijepom sjećanju, pa zašto onda ne bismo pružili neki poticaj? Po završetku Sferakona počinje natjecanje za naj-fotku na kojoj netko karta našu igru. Do dvije svoje fotografije pošaljite na f.fucic@amalgamgames.com zaključno do 21.05. u ponoć i osvojite potpisani primjerak igre, za sebe ili nekome za poklon! Rezultati će biti objavljeni na našoj facebook stranici, http://tinyurl.com/USKOCI, do tjedan dana nakon završetka natječaja.
MALDORIA - HRVATSKA DRUŠTVENA IGRA
Demonstracije igre: petak 20:00-22:00, subota 16:00-19:00

Inspirirana legendom o Crnoj kraljici, tebe i tvoje prijatelje odvodi u mračni, izgubljeni podzemni svijet - labirint koji spaja crkvu svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu s drevnim Medvedgradom, gdje je nekada stolovala zla kraljica. Legenda kaže da podzemni labirint i danas skriva kraljičina blaga koja još uvijek čuvaju vjerne kraljičine sluge.

Iznimno kvalitetnog dizajna i vrhunske izrade, Maldoria je brza, uzbudljiva i uvijek nova igra koju ćete igrati opet i opet i opet...

Jeste li znali?

Ako je vjerovati legendi, neistraženi podzemni hodnici i danas spajaju Medvedgrad s crkvom sv. Marka na zagrebačkom Markovu trgu. Priča se kako u njima još uvijek leži kraljičino blago, koje čuvaju njezine vjerne sluge. Sredinom 18. stoljeća neki su se toga blaga pokušali i dočepati, no podzemni hodnici nikada nisu pronađeni.

Prva arheološka istraživanja na Trgu sv. Marka u Zagrebu obavljena su 2005. i 2006. tijekom preuređenja tog gradskog trga. Tom je prilikom oko crkve pronađeno srednjovjekovno groblje. Je li pronađen i ulaz u podzemne hodnike o kojima govori legenda? Je li kraljičino blago još uvijek ondje? Čuvaju li ga i danas njezine odane sluge? Tko zna, možda Maldoria doista postoji...

P.S. Igra u pravilu traje trideset minuta. No, pokušajte je odigrati samo *jedanput*. Nemojte reći da vas nismo upozorili!

Potražite nas na SFerakonu i zaigrajte Maldoriju!
PREZENTIRANJE (ČITAJ IGRANJE) HRVATSKE STOLNE DRUŠTVENE IGRE PANDOOK!
Petak 19:00-21:00

Igru će prezentirati autor igre Sven Nemet.

Pandook! je igra u kojoj se igrač nalazi u ulozi svemirskog trgovca koji prodaje otete krave, divovske bakterije-kućne ljubimce, područja na Zemlji namijenjena izradi krugova u žitu i još štošta... Namijenjena za 3 do 5 igrača iznad 10 godina i traje oko 30 minuta.

Probajte i ako vam se svidi, možete kupiti igru za sebe ili kao poklon za nekoga po promotivnoj cijeni!

Igranje Pandooka provjereno štiti od zlih sila koje vas mogu napastovati na petak 13-ti.
STEVE JACKSON GAMES DEMONSTRACIJE
Petak 19:00-23:00, subota 13:00-23:00, nedjelja 13:00-17:00
Munchkin Zombies turnir: subota 13:00-17:00

I ove će godine Steve Jackson Gamesov demo team Men In Black biti prisutni na SFeraKonu igrama, demonstracijama i turnirima!

Dođite do naših stolova i isprobajte igre kao što su Munchkin u svim živim i neživim varijantama (uključujući i novije poput Munchkin Booty i The Good, The Bad and The Munchkin), Munchkin Quest, Space Pirate Amazon Ninja Catgirls, Revolution, Ninja Burger, Frag, The Stars Are Right, Illuminati, Chez Geek i druge. Ako se do sada niste upoznali sa nekom od naših brojnih igara, rado ćemo vam ih pokazati i objasniti pravila, a ako jeste, slobodno dođite i odigrajte koju partiju.

Posebno bi htjeli najaviti demonstracije i turnir u najnovijem Munchkinu, Munchkin Zombies, igri koja će ovom prilikom po prvi puta biti prikazana u Hrvatskoj. Detalji samog turnira (početak, broj igrača, struktura) će biti objavljeni prije početka kona, no prije početka samog turnira će se održavati "trening partije", na kojima možete zaraditi bookmarke za korištenje na turniru. Zato dođite, izvježbajte, nabrijte se, jer ako budete sretni i lukavi, možete se sa turnira vratiti s vlastitim Munchkin Zombiesom.

Roleplaying igre

GURPS Stargate Atlantis
GM: Tomislav Nazifović
Petak 21:00-24:00

Kada su glavne face zauzete, a prijatelji trebaju pomoć protiv nepoznatog i nadmoćnog neprijatelja, na scenu upadate vi! Radnja smještena u prvu polovinu 4. sezone ponovo prezentira stare prijatelje Shepparda i McKaya, ali i novu prijetnju miru u galaksiji. Ako ste ljubitelj Stargate serijala, svakako navratite bez obzira jeste li se već prije susreli sa GURPS-om ili ne.

Kroz igru će također biti prezentiran i GURPS Mass Combat sistem, pa se igračima sa strateškim tendencijama savjetuje da navrate u igraonicu nešto ranije.
Transhuman Space
GM: Tomislav Nazifović
Subota 21:00-24:00

Luna City., 2095, 10 godina od katastrofe koja je uništila veliki dio grada. Novi grad, biološki baziran, se polako vraća na staro, s novim načinima zabave. Prisustvujte jednom od prvih Reality Gameova i iskusite paniku u vakuumu!

Transhuman Space je hard-SF biopunk setting za GURPS smješten u ne tako daleku budućnost pri čijoj se izradi iznimno pazilo na realne posljedice utjecaja napredne tehnologije na ljudsko društvo. Moguće je digitalizirati svijest ili stvoriti vlastitu kopiju, napredne umjetne inteligencije se bore za svoja ljudska prava, a oni sa dovoljno novca rađaju savršenu djecu po narudžbi. Više o samome settingu možete saznati na predavanju koje će se održati u subotu popodne, a navečer imate priliku i zaigrati u njemu. A ako se do sada s njime niste susreli, upoznat ćete i GURPS :)
GURPS Dungeon Fantasy: Rappan Athuk
GM: Exxar
Nedjelja 14:00-18:00

Nedostaju li vam stari dani kada je vrhunac roleplayinga predstavljalo puzanje tamnicama, probijanje kroz horde monstera te pobjedničko otvaranje ogromnog treasure chesta kojeg je čuvao ogre u prostoriji od 2x2 metra, bez da se itko pitao od čega su svi ti monsteri uopće živjeli i kako je netko uspio strpat ogrea i veliku škrinju u tako malu prostoriju? GURPS Dungeon Fantasy ipak ima malo više smisla od toga, ali sav smisao je podređen upravo dungeoncrawlingu. "Civilizacija" predstavlja mjesto gdje se prodaje loot i kupuju magic itemi, a diplomacija služi isključivo tome kako bi se banda orkova u stražarnici preveslala da im se ukrade oružje te ih se nenaoružane backstaba ballistom. Mislili ste da GURPS nije adekvatan za ovakvu vrstu igre? Živjeli ste u zabludi!

Ali što je to Rappan Athuk? Rappan Athuk je jedan od najpoznatijih killer dungeona za D&D, a vi ćete imati priliku iskusiti njegovu GURPS Dungeon Fantasy konverziju. Dođite i u deset minuta složite lika kombinacijom mnogih dostupnih klasnih i rasnih predložaka, i zaputite se s ostatkom ekipe prema Rappan Athuku i njegovoj okolici. Hoćete li izvući živu glavu i uživati u bogatstvu izvučenom iz dubina? Malo vjerojatno, zapravo igra je predviđena da traje dok se ne dogodi TPK, no i on će poput ostatka sessiona biti urnebesno zabavan. Zadnji preživjeli dobiva pivu!

Ima mjesta za osam igrača, a igrati će oni koji se prvi prijave. Samo potražite Exxara u igraonici, a na jednom od stolova biti će i obavijest o prijavama. Lika možete složiti i unaprijed (od ponuđenih predložaka, uz konzultaciju sa GM-om).
Deus Ex beta
GM: Božo Androić
Petak 19:00-21:00, subota 14:00-16:00 i 21:00-23:00, nedjelja 15:00-17:00

Na ovogodišnjem SFeraKonu imate jedinstvenu priliku igrati beta verziju d20 roleplaying igre Deus Ex. Ova pen & paper igra je u razvoju od kraja 2009. godine, te je prošla brojne iteracije prije nego što je autor, Božo Androić, konačno odlučio kako treba izgledati. Primarna inspiracija je računalna igra Deus Ex iz davne 2000. godine, a dodatna inspiracija za sam svijet dolazi iz mnogo različitih izvora, od Sprawl trilogije Williama Gibsona do filmova poput Blade Runner i Ghost in the Shell. Mehanika same igre nije previše različita od drugih roleplaying igara, osim što u ovoj igri ne postoje koncepti rasa, klasa ili levela. Svaki igrač razvija svog lika točno onako kako on to želi, bez umjetnih ograničenja u razvoju. Ritam borbe i način razvoja najbolje je opisati kao mash-up GURPS-a, D&D-a, Storyteller/Storytelling sustava i ponekog CRPG-a poput Arcanuma i samog Deus Exa. Ukoliko vas privlače teorije urote, cyberpunk distopija 2050.-ih godina i moderna taktička borba, svakako dođite na walk-in sessione koji će se održavati svaki dan. Osim kratkih taktičkih operacija koje će voditi sam tvorac igre, nudi se i radionica likova, gdje se možete sami uvjeriti u jednostavnost i slobodu razvoja heroja bliske budućnosti.
PATHFINDER: COUNCIL OF THIEVES
DM: Goran Magdić "Magi"
Petak 21:00-24:00, subota 21:00-24:00

Kratka avantura za role-playing početnike i one koji se takvima osjećaju. Igralo bi se po Pathfinder pravilima (napredni D&D 3.5), ali nije neophodno nikakvo predznanje. Svi likovi će biti unaprijed generirani.

Bačeno u vrtlog kaosa nakon smrti boga Arodena, kraljevstvo Cheliax je našlo novo duhovno vodstvo - Asmodeusa. Cheliax je danas zemlja reda, neumoljivog poput čelične oštrice iskovane u vatrama pakla. To je zemlja gdje krepost ustupa mjesto nametnotom skladu. Tu se prošla slava spominje samo šaptom, gdje se herojske namjere drže samo za sebe, gdje ljudi teže samo sigurnoj anonimnosti u gomili.

Ovdje, u bivšem glavnom gradu Westcrownu, ova avantura lagano poprima svoj oblik...

Ako vas zanima više o pozadini avanture, skinite besplatni Council of Thieves Player's Guide.
OGGOVI SU PALI NA TJEME
GM: Goran Bjelić "Sajko"
Subota 16:00-19:00

Sjećate se prošlogodišnjeg Og RPG-a? - ove godine dolazi sa malim twistom, radnja se odvija danas, na nekoj nepoznatoj lokaciji usred afrike, nekim čudom jedna je skupina ljudi zaostala u vremenu i razvoju i skoro je potpuno odvojena od ostale civilizacije,
do jednog zanimljivog dana kada je moderni čovjek nešto ostavio kod vas...

Inače, u Og RPG-u igrate pećinskog čovjeka, borite se za preživljavanje u opasnom svijetu punom raznih dinosaura, mamuta ili slicnih prehistorijskih čudovišta. Svi oni vas žele pojesti, isto kao što i vi njih želite pojesti. Ali jako ste glupi, loše vam se stvari događaju, no i vi radite loše stvari stvarima koje vama rade loše stvari.

I tako će sve biti dobro. Osim ako vas ne pojedu. Sada dolazimo do najzanimljivije stvari, ranije sam rekao da ste glupi, zapravo jedini način komunikacije u igri se odvija pomoću svega 18 riječi od kojih pojedini "caveman" zna tek nekoliko tj. u prosjeku oko 5-6. Te su riječi uglavnom vrlo jednostavne, tipa You, Smelly, Cave, Thing, Shiny ili Rock. Sad zamislite komunikaciju samo sa ovih par riječi, zabavno zar ne? (jasno je da "out of character" komunikacija u tom slucaju uništava igru).

Ako niste sigurni jesu li vas kolege iz pećine dobro razumjeli, recite to glasnije, to uvijek upali :) . Od ostalih stvari koje viđamo u ostalim rpg-ima tu su i hit pointi poznatiji kao Unggghh Pointi, nazvani su po zvuku koji napravite kada ih gubite, postoje jos i attack, damage, evade i skillovi. Ali o tome vise na samom sessionu. Za igranje ove igre nije vam potrebno gotovo nikakvo pred znanje o role playingu.

Za potpun doživljaj pogledajte koju epizodu Gogsa. Igra je otvorena za 4-6 igrača.
D&D COLOSSEUM
DM: Vatroslav Mileusnić
Subota 14:00-19:00, nedjelja 13:00-18:00

Napravite svog lika po Pathfinder Core Rulebook knjizi, počnite od 1. levela i putem borba u areni protiv drugih ljudi i raznih čudovišta jačajte (levelajte) svog lika dokle možete, uz nabavku opreme i svega što vam je potrebno za pobjedu!