Izložbe

Izložba dječjih radova

Već četvrt stoljeća SFera raspisuje godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu. Najbolje autore, autorice i skupine autora nagrađujemo na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu Svečane skupštine Društva za znanstvenu fanstastiku SFera. Nagrađeni likovni radovi izloženi su na SFeraKonu.

Izložba Rađanje zvijezde

Autorice: Kristina Pongrac i Petra Pletikos

Kristina je rođena 1985. u Čakovcu. Završila je dizajn interijera u Graditeljskoj školi u Čakovcu i trenutno je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Pohađala je i vodila nekoliko likovnih radionica te sudjelovala na brojnim izložbama, od kojih su posljednje održane na KvarnerExpou 2011 u Opatiji te Festivalu znanosti u Rijeci.

Petra je rođena 1989. u Puli. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli i trenutno je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Također je sudjelovala na brojnim izložbama, od kojih su posljednje ona na Festivalu znanosti u Rijeci te prošlogodišnja izložba završnih radova Akademije primijenjenih umjetnosti.

Izložba Kostimografija Zvjezdanih staza

Autorica: Maša Ivanić

Maša ima 28 godina i živi u Zadru. Diplomirala je na TTF-u modni dizajn na temu kostimografije Zvjezdanih staza. Trekki je od malih nogu, nekažnjavana (još),  životni prostor dijeli s inženjerom i dvije mačke, počasno mjesto na polici imaju ST enciklopedija i comm badge. Trenutačni posao nema veze sa znastvenom fantastikom (uvažena tajnica i tehničar u stomatološkoj poliklinici – vrlo važan član kolektiva). Uživa u kuhanju.

Izložba 33 slike za 33. SFeraKon

Autor: Vladimir Samobor

Vladimir Samobor rođen je u Varaždinskim Toplicama 1931.godine. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti, grafički odjel u klasi profesora Vilka Selana Glihe. Slikarstvom se bavi od 1946., a izlaže od 1958.godine. Sudjelovao je na velikom broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a imao je i oko 50 samostalnih nastupa. Samobora nisu privlačile klasične teme, već se posvetio  matematičkim oblicima, usko ih povezujući sa znanstvenom fantastikom. Promatrajući njegova djela nije teško opaziti da su prisutne geometrijske forme, ali daljnjem promatraču te forme su bitne onoliko koliko se nužno uklapaju u njegovu maštu nekog svemirskog pejzaža ili scene.

 

ALF (Alien Life Form)

Autorica: Ana Gizdić

Ana Gizdić je akademska kiparica iz Solina.  Na SFeraKonu će izlagati skulpture od drveta koje predstavljaju organizme (crve – biljke) kojima je matični planet SantraginusV. Na matičnoj planeti se može promatrati život ovih organizama, način prehrane i razmnožavanja, no na Zemlji – kako je rečeno – oni su drvena tijela nepravilnih oblika i ne pokazuju znakove života.

Koncept izložbe je maštovita priča proizašla iz prirodne forme drva kao materijala. Radi se o praćenju forme samog komada, iščitavanju prirodnog oblika i teksture drva. Ana je poduzela minimalne zahvate u oblikovanju skulptura i još manje zahvate na teksturi drva te su tako komadi izbačeni iz prirodnog ambijenta (šume na Jabukovcu u ovom slučaju, koja je gotovo devastirana zbog određenih urbanih zahvata) pronašli nastavak „života“ u priči o ALF-u. Tužni batrljci stabala su postali novi oblici života sa jednog posve drugog planeta.

 

Izložba radova u tehnici Papier mâché

Autorica: Suzana i Igor

Papier mâché je umjetnost modeliranja međusobnim lijepljenjem trganih ili narezanih traka papira na neki kalup. Tehnike izrade je lako savladati (njime se i djeca mogu baviti), a pruža nevjerojatne mogućnosti. Praktično se bilo koji predmet može koristiti kao kalup premda je okrugle lakše kasnije ukloniti (najčešće se koriste baloni koje kasnije probušite i uklonite). Budući da su novinski papir, ljepilo na bazi brašna i vode te neki kalup zapravo sve što vam treba, riječ je o vrlo jeftinom, ali i vrlo kreativnom obliku umjetničkog izražavanja.
Kreativni autori iz Zagreba izlagat će likove i predmete iz područja znanstvene fantastike i fantasya, napravljene u tehnici papier mâché. Neke od njihovih uradaka možete pogledati ovdje.