Kvizovi, radionice i zabava

Ovdje se nalazi popis kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa. Detaljna satnica bit Ai??e objavljena naknadno.

Radionice

INNERROLEPLAY AS A POSSIBLE WAY FOR PERSONAL ENLIGHTMENT
Vodi:Ariella Sponza
Subota, dvorana D1, 18:00h
If, walking down the paths of your lives, you have come to a spot wondering about the sense of all of it – then the time for you to test your­selves into play has arrived: the InnerRolePlay (IRP)!
Starting with tabletop and then moving to LARP, we shall meet nowadays at InnerRolePlay!
Ariella Sponza is a Psychologist living in Trieste, Italy. Traveller and Writer for “deep passion & inner need” she travels by herself trying to meet actual people; so her Project in social aid was born: “S:Nicholas in Puri, India”. At the same time she is published with scientific works, with a novel, and with poetic collections for what she won various Awards. She has been fond of Role Playing for a long time, joining her hobby interest with the professional one; so she has been working for more than ten years in creating a new form of Role Playing, helping people in watching inside themselves to reach a personal enlightenment by solving problems just amusing: the InnerRolePlay!
NAPRAVI SVOJU SPAČKU
Vodi: Irena Krčelić
Subota, Bijela soba, 18:30h
Radionica je namijenjena klincima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. I svima onima koji se tako osjećaju :)
Smišljat ćemo spačke koristeći rekvizitu junaka Hrastimira iz priče i filma Duh babe Ilonke. A oni koji su jako pristojni ili im mame brane da rade gluposti, neka se slobodno igraju s hologramom nastalim u laboratoriju prof. Demolija.
Irena Krčelić loše crta, malo bolje piše, a najbolje joj ide stavljanje čokoladnih mrvica na glazuru torte.
ŠTO VIŠE U ŠTO MANJE: NATJECANJE U PISANJU SF TWITTER PRIČE
Vodi: Darko Tuševljaković
Nedjelja, Bijela soba, 14:00h
Radionica i natjecanje u pisanju Twitter priče (maksimalno 140 znakova) - Darkova uža specijalnost. Već je osvajao nekoliko nagrada, što žanrovskih što inih, za ultrakratke forme (15-tak rečenica) te osvojio čak dvije na natječaju Laze Komarčića za SF SMS priču (160 znakova).
MALA GRUNFOVA RADIONICA
Vodi: Mirko Karas
Nedjelja, hol, 15:00h
Kako od smeć... priručnog materijala ukupne vrijednosti 1 kune i 13 lipa konstruirati katapult? Ili vozilo za povratak jajeta iz orbite? Ili podmornicu na sunožni pogon? Ili zračni brod pogonjen praćkom i plućima?
Na ovoj maloj inženjerskoj radionici osmislit ćete i sastaviti konstrukciju koja treba izvršiti određeni zadatak.
Sredstva? Materijali? Alat? PFFFFT!!!
To je za amatere!
Pravim stručnjacima i genijalnim izumiteljima je dovoljno par spajalica i jedna matica!

Kvizovi

GAME OF THRONES KVIZ
Petak, hol, 21:00h
Čitali ste sve od Martina, znate sve obitelji u Sedam kraljevstva i šire, i jasne su vam sve intrige, savezi i neprijateljstva...
Jeste li sigurni? Toliko sigurni da ćete se ogledati u svom znanju?
BOČKOTEKA
Vodi: Boris Švel
Subota, Siva soba, 21:30h
I ove godine izazov za svakog SF-ljupca i SF-znalca! Svi posjetitelji SFeraKona imat će se prilike prijaviti za kviz. Sve što je potrebno je ispuniti KVALIFIKACIJSKI TEST (kojeg ćete moći pronaći na desku), te ga zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, broj mobitela radi kontakta) ubaciti u za to predviđenu kutiju (također na desku).
Ključni su faktori brzina i točnost. Kutija će se prazniti svakih sat vremena, počevši od subote u 12. Prvih četvoro natjecatelja koje točno odgovori na sva pitanja, imat će se prilike natjecati za glavnu nagradu u velikom finalu. Prijave se primaju do 19 sati u subotu.
Kviz se sastoji od 4 igre: A-B-C-D pitalice; Asocijacije; DA-NE pitalice; Otvorena pitanja. Sva su pitanja iz područja svjetske i hrvatske SF književnosti, TV serija i filma.
STAR TREK MILIJUNAŠ
Vodi: Ronald Sataić
Subota, Siva soba, 23:00h
Na ovom će se SFeraKonu održati Star Trek verzija kviza Tko želi biti milijunaš. Kviz je ograničen na sat vremena
trajanja i 10 sudionika od kojih će nekoliko njih prolaziti vrlo zahtjevna pitanja kakvih se sigurno ne bi mogle sjetiti ni tajne službe poput Obsidian Ordera i/ili Tal Shiara.
Natjecatelji će prvo morat proći test Najbržeg Trekkija koji zahtjeva izričitu točnost i brzinu. Oni koji savladaju spomenuti test će imati priliku sjesti nasuprot voditelja i odgovarati na 15 pitanja koja pokrivaju sve serijale i filmove Star Trek franšize. Nakon svakih 5 pitanja natjecatelji će prijeći u sljedeću dimenziju kojih ima 3, a s višom dimenzijom povećava se i težina pitanja, ali i nagrada. U slučaju da naletite na pitanje zbog kojeg bi mogli ostati suhog grla i/ili
nedovoljno utažene žeđi imate na raspolaganju tri džokera da vam olakšaju muke - Pitajte pro Trekkera, Pitajte posadu i Pola-pola.
Ronald Sataić je jedan od mlađih, ali isto tako dugogodišnjih članova udruge USS Croatia, koji je također i član nadzornog odbora dotične udruge. Ronaldu su kao i većini članova udruge Zvjezdane staze jedna od najvažnijih sporednih stvari u životu i posebno ga fasciniraju Kardasijanci te brodovi i njihova tehnologija.

LARP

BATTLESTAR GALACTICA: INVESTIGATION COMMITTEE
Aleksandar Gavrilović
Subota, dvorana D1, 12:00h
Prijavljeni igrači bit će ubačeni u svijet intrige i misterije kada budu morali otkriti pravu istinu iza bombaškog napada na FTL pogonu u brodu Battlestar Galactice. Glumeći porotu, igrači će imati priliku preispitati stručnjakinju za bombe, inženjera FTL pogona, svjedoka i optuženog, te nakon pomnog razmišljanja pokušati otkriti što se točno dogodilo i je li sve onako kakvim se čini.
Aleksandar Gavrilović, član Starbase Cantine, student FER-a. Predstavljao je Starbase Cantinu na Istrakonu 2011. igrom Star Trek: Double or Nothing, no u zadnje vrijeme opsjednut je Battlestar Galacticom, i serijom i društvenom igrom.
LOVE IS BLUE - SUVREMENI LARP
Ana Rajner & Božo Špoljarić
Subota, hol, 14:00h
Suvremeni horor LARP za točno 6 igrača, u trajanju od jednog sata. Nisu potrebni kostimi, niti predznanje. Sve potrebno za igru dobit će se na licu mjesta.
Manijak, ubojica, koji često voli riskirati, oteo je 6 osoba. A svaka od osoba je s razlogom oteta, možda zbog svojih snova i tajni…
Beskrajni sat agonije!
Tko će preživjeti?
Većina neće!
Voditelji su nekoliko godina aktivni larperi i članovi Sekcije za Role-Play - 'SRP' na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
CYLON MUGSHOTS RELEASED!
Aleksandar Gavrilović
Subota, hol, 15:00h
Na brodu Cloud 9 se održava SFeraKon 3011. Zapovjednik Battlestar Galactice William Adama za pola sata će posjetiti Cloud 9 i održati govor. Iznimno je bitno da se do tada cijeli brod očisti od cylonskih špijuna. Na svu sreću, vi (osiguranje na Cloud 9) ste došli u posjed pet slika Cylonaca koji se nalaze na brodu. Nužno je da se prije Adaminog dolaska na Cloud 9 svih 5 Cylonaca zatvori. Zajedno s Adamom dolazi i poručnik Gaeta koji će dekodirati slike, no tada će već možda biti prekasno.
Aleksandar Gavrilović, član Starbase Cantine, student FER-a. Predstavljao je Starbase Cantinu na Istrakonu 2011. igrom Star Trek: Double or Nothing, no u zadnje vrijeme opsjednut je Battlestar Galacticom, i serijom i društvenom igrom.

Ostalo

SFERAKON SURVIVOR
Vodi: Vanja Kranjčević
Petak, hol, 23:00h
I ove će se godine timovi sastavljeni od 4 hrabra borca i borilice, boriti za vječnu slavu u suludim i po život neopasnim igrama! Dođite u petak navečer i preživite!
Ovogodišnje igre su sljedeće:
Frankenfood - ti gledaš klopu, ona gleda tebe
Svemirski brijač - Impresionirajte žiri zviždukanjem Seviljskog brijača.
Suhozid barba Čokule - Barba Čokula, nećak grofa Chocule, ziđa... I vi ćete.
Night of the Living Dance - Za ovo vam ne treba mozak...
COSPLAY NATJECANJE
prijave do četvrtka 12.05. u ponoć
natjecanje traje cijelu subotu, specijalno predstavljanje u subotu u 16:00 u holu
Cosplay je ponovno na SFerakon-u. Cosplayate iz ovih područja: anime, mange, stripove, igre, serije, filmove, zapadnjačke animirane filmove, itd. To uključuje i "gender bender" - bilo da osoba cosplaya osobu suprotnog spola, ili "promijeni" spol lika kojeg cosplaya.
UKLJUČENO: bilo koji postojeći lik (ili stvar, ideja) iz bilo kojeg fandoma. Poželjna je SF ili fantasy tema, a lik mora biti konkretan, prepoznatljivog imena u svom fandomu.
ISKLJUČENO: cosplay stvarnih ljudi (glumaca, pjevača, povijesnih ličnosti itd.), vlastitih likova (npr. ako ste kreirali vlastiti originalni lik vezan uz neki fandom, ili RP), općeniti "cosplay" poput "gothic lolita" ili "moj futuristički outfit".
Kandidati šalju prijave u sljedećem formatu:
Vlastito Ime/Nadimak:
Ime Lika/Stvari/Ideje:
Fandom (porijeklo lika):
Slika Lika: dobra reprezentacija kostima, tj. verzija na kojoj su temeljili svoj prikaz(mora biti originalna, a ne fanmade, fanart, fotomanipulacija ili slično. Može i više slika, u što većoj rezoluciji.)
Ostalo: opcionalno, npr. video clip
Prijave na:ichidan.udruga (at) gmail.com, ivapavlich (at) gmail.com (u naslovu maila staviti naznaku "PRIJAVA ZA COSPLAY").
PS3 TURNIR - MORTAL KOMBAT 9
Armin Seferović
Subota, dvorana D1, 21:30h
U sklopu SFeraKona, udruga Ichidan organizira natjecanje/turnir u Mortal Kombatu 9 na Playstation 3 konzoli. Prijave za turnir primamo na štandu Udruge. Pobjednika očekuje prigodna nagrada. Na štandu Udruge će zainteresirani posjetitelji moći odgledati demonstraciju ili odigrati samu igru i prije turnira.
Armin Seferović rođen je 1989. Studira na Vernu, u Zagrebu.
AUKCIJA KNJIGA
Vodi: Aleksandar Žiljak
Nedjelja, Siva soba, 16:30h
Na aukciji knjiga, koja tradicionalno zatvara konvenciju u nedjelju popodne, mogu sudjelovati svi posjetitelji SFeraKona i kao kupci i kao ponuđači. Isklična cijena za sve knjige je 1 kuna. Ukoliko želite sudjelovati kao ponuđač, potrebno je sastaviti prijavnicu koja mora sadržavati slijedeće podatke:
- Ime i prezime autora, naslov knjige, ime nakladnika, godinu izdanja.
- Minimalnu cijenu (odnosno koliko minimalno novaca tražite za svoju ponudu - minimalna cijena se stavlja ukoliko ne želite riskirati da vaša knjiga stvarno ode za 1 kunu; ona ostaje tajna do kraja dražbenog procesa za pojedinu knjigu).
- Ime i prezime ponuđača, e-mail adresu i eventualno broj mobitela radi kontakta.
Prijavnicu ubacite na samom SFeraKonu u za to predviđenu kutiju koja će se nalaziti na desku (prijavnice će se primati do početka same aukcije u nedjelju).
MJERENJE REAL-LIFE STATSA
Matija Hrženjak
Želite li saznati kako bi izgledali kao lik u Dungeons&Dragons RPG-u? Koji bi bio njegov idealan posao u srednjovjekovnom okruženju? Testirajte svoju snagu, izdržljivost, spretnost, inteligenciju, mudrost i karizmu. Potražite nas u igraonici i saznajte! Ove godine nudimo poboljšan sustav mjerenja te nove i zabavnije testove.
Matija je član Gospodara sjevera.
SFERAKON PICTURE
Dejan Franković
SFeraKon svake godine posjećuje velik broj ljudi koji dobar dio svojeg vremena provode u mašti. Fotografije hvataju samo fizički aspekt SFeraKona. SFerakon Picture je pokušaj da se ovjekovječi skupni mentalni sklop posjetitelja. Neka svaki posjetitelj ucrta dio svoje vizije na zajedničku sliku i rezultat bi mogao biti veličanstven!
Dejan je član Gospodara sjevera.
KRČMA VANDALUZIJA
Vodi:Vanda Muhar
Šank na kraju svemira ove godine opsjeda Vanda i njeni Vanfdali iz Vandaluzije. Napadaju Zombastičnim kvizom,i raznim šankerskim naklapanjima, pametovanjima i debatama. Možda vas Njena Grozovitost regrutira za bacača kockica (traže se okorjeli gajmeri) ili osobnog kušaća pića (Alojz je prezauzet), a traže se i brodograditelji StarWars i StarTrek origami-brodova... Detalji kod Vande, ako se usudite pitati.