Predavanja

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa moA?e se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica moA?e se skinuti ovdje (PDF).

Ovdje je popis predavanja po danima:

Petak | Subota | Nedjelja

Petak, 13. svibnja 2011.

TAJNE PORUKE STARIH NARODA NA STEĆCIMA U HRVATSKOJ
Vladimir Samobor
Bijela soba, 19:00h
Vladimir Samobor, naš redoviti posjetitelj od prvog SFeraKona - i jedan od prvih članova SFere - pripremio nam je još jedno predavanje, praćeno izložbom s 33 slike povodom 33. SFeraKona.
SVEMIRSKA TEHNOLOGIJA I PRIVATNE TVRTKE
Ante Radonić
dvorana D1, 19:00h
U posljednje vrijeme svjedoci smo velikih uspjeha koje pojedine privatne tvrtke postižu u razvoju svemirske tehnologije. Prošle godine uspješno su ostvarena dva pokusna leta najmoćnije privatne rakete - nosača Falcon-9, čija masa na startu iznosi preko 300 tona. Po prvi put u povijesti jedna privatna kapsula obavila je orbitalni let i uspješno se spustila na Zemlju. Agencija NASA sklopila je ugovore sa privatnim tvrtkama radi opskrbe međunarodne svemirske postaje. I budući prijevoz američkih astronauta na međunarodnu svemirsku postaju biti će povjeren privatnim tvrtkama. U planu su i privatne svemirske postaje za komercijalne i turističke svrhe. Počinje novo razdoblje u korištenju svemirske tehnologije što će dovesti do pojeftinjenja svemirskih letova.
Ante Radonić rodio se u Korčuli. Radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Redovito drži predavanja u planetariju za školske grupe kao i javna tematska predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 500 javnih predavanja u više od dvadeset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir (od 1970.). Nastupao je u mnogobrojnim radijskim i televizijskim emisijama. Stalni je suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskoga radija utorkom u 20.35 sati (od 1997.).
KAKO NAPRAVITI LIK ZA LARP?
(ILI: ZAŠTO ĆE VAM NA PITANJE "MOGU LI BITI EDDARD STARK U TVOJOJ IGRI?" ODGOVORITI DA NE MOŽETE?)
Miroslav Wranka
Bijela soba, 22:00h
Čuli ste za taj famozni LARP. Sviđa vam se. Fora je. Želite se uključiti, ali nemate blagog pojma kako bi započeli stvarati lika kojeg ćete igrati? Dođite na predavanje i doznajte što vam sve treba, na što treba paziti, što nikako ne smijete zaboraviti i što će vam biti korisno.
Miroslav Wranka Siro (a.k.a. Ilija Majčin, Maleš Ladovski) igra LARP već čitavo desetljeće, a vlastiti LARP Majčin Gaj vodi zadnje dvije godine. O čemu se radi, možete pročitati na blogu LARP Hrvatska. Inače je iz Osijeka, živi već dugo, dugo u Zagrebu. Kad se ne igra, zarađuje za život kao slobodni novinar.
AMERIKA I ENGLESKA BIT ĆE ZEMLJA PROLETERSKA! ILI: BUDUĆNOST U HRVATSKOM SF-U
Aleksandar Žiljak
Siva soba, 22:00h
Obično se smatra da je jedna od zadaća znanstvene fantastike predviđanje budućnosti. Iako je ova teza danas prilično nategnuta, s obzirom da se SF-ičarska kristalna kugla pokazala vrlo mutnom, ipak je zanimljivo pogledati kakve su budućnosti zamišljali hrvatski pisci znanstvene fantastike, od Šufflaya, preko Furtingera, pa sve do današnjih dana. Kakve su naprave izmišljali, u kojem su smjeru smatrali da će ljudsko društvo otići, i na koji su način u vizije budućnosti projicirali sadašnjost u kojoj su živjeli?
Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963.) je ilustrator, SF pisac i urednik, autor dvije zbirke priča (Slijepe ptice i Božja vučica), dobitnik 6 nagrada SFera za svoj rad, te dugogodišnji predavač na SFeraKonu i drugim konvencijama diljem Hrvatske.

Pages: 1 2 3