Prezentacije, okrugli stolovi i tribine

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa moA?e se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica moA?e se skinuti ovdje (PDF).

Petak, 13. svibnja 2011.

TRI LICA KNJIGE
Bijela soba, 20:30h
Tri lica knjige naziv je nesvakidašnje turneje, bez moderatora i sa propratnim video-materijalom, na koju su krajem prošle jeseni krenula tri pisca, u nameri da publici kroz zajednički program na što neposredniji način približe svoje nove romane, objavljene tokom 2010. godine za tri renomirana izdavača iz Srbije.
Goran Skrobonja (Čovek koji je ubio Teslu – Laguna), Oto Oltvanji (Kičma noći – Samizdat B92) i Darko Tuševljaković (Senka naše želje – Čarobna knjiga) su autori različitih generacija i izraza koje spaja ljubav prema stvaranju i pripovedanju.
Putujuća trupa do sada je u susednoj Srbiji posetila Niš, Leskovac, Novi Sad, Suboticu, Zaječar, Pančevo i Kikindu, a bila je i u Pazinu. Sada stiže u Zagreb gde će svim zainteresovanim čitaocima i ljubiteljima mašte omogućiti da upoznaju tri njena različita lica.

Subota, 14. svibnja 2011.

OKRUGLI STOL O HRVATSKOM SF-U
Boris Švel
Bijela soba, 14:30h
Kako stoji hrvatski SF? Kakvo je trenutačno stanje, a kako će ići dalje?
 
PREDSTAVLJANJE DOMAĆE PRODUKCIJE
Bijela soba, 15:30h

  • Lakuna, zbirka spekulativne fikcije, predstavljaju urednici Tatjana Jambrišak i Bojan Popić

  • Psihophor Zvonimira Furtingera, predstavlja urednik Aleksandar Žiljak

  • Knjige iz biblioteke UBIQ, predstavlja Aleksandar Žiljak

  • UBIQ br. 8: Thomas M. Disch: Snovi naše stvarnosti, predstavlja Aleksandar Žiljak

  • Radovan Domagoj Devlić: Hajka, predstavlja Boris Švel
    Radovan Domagoj Devlić zadužio je hrvatsku SF književnost malim, ali kvalitetnim i konzistentnim opusom pripovijedaka koje su koncem 2010. godine skupljene u zbirku Hajka. Kako Devlićev opus korespondira s vremenom kad je nastao? Koliko je suvremen? Kako rezonira s Devlićevim stripovskim magnum opusom, serijalom Macchu Picchu?

  • Istrakonska zbirka Deseti krug i zbirka Priče o zvijezdama, predstavlja Mirko Grdinić

PITAJ FIZIČARA V3.0
Davor Horvatić
dvorana D1, 16:30h
Imate neko pitanje iz fizike na koje želite konačan odgovor? Još uvijek ste zbunjeni nekim od Davorovih predavanja i trebate dodatna pojašnjenja? Potrebne su vam instrukcije iz fizike? Ok, ovo posljednje vam ne možemo osigurati (valjda?) ali sve ostalo o životu i svemiru - slobodno pitajte fizičara.
Dr. sc. Davor Horvatić je docent na Zavodu za teorijsku fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Glavno područje istraživanja je kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga bavi se i fizikom kritičnih fenomena koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i sezmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja tako da je čest gost na Festivalu znanosti, SFeraKonu, Istrakonu, Rikonu i Hoykinoj Fotosofiji.

Nedelja, 15. svibnja 2011.

TREBAMO LI (JOŠ JEDAN) SF ČASOPIS? IDEJA ZA ČASOPIS SIRIUS B!
Davorin Horak
Bijela soba, 12:00h
Trebamo li doista (još jedan) SF časopis? Želja je da ga stvorimo pa da vidimo treba li nam ili doista mjesečnik koji objavljuje domaće i strane SF priče. Kodnog imena Sirius B, bit će predstavljen SF magazin koji bi trebao ugledati svjetlo dana tijekom ljeta.
Davorin Horak čita SF još od prije nego što je naučio čitati. Sa SF-om koketira i prtlja od 1980. godine kada je došao u SFeru. Sudjelovao je na brdo SFeraKona, neke i organizirao, uredio neke knjige, nešto napisao i nacrtao, ponosan na 5 uređenih Monolitha i nešto Futura.
UKORIČENI NORDIC LARP
Božo Špoljarić i Ana Rajner
Bijela soba, 13:00h
Višegodišnje iskustvo i eksperimentiranje s mogućnostima LARP-a u skandinavskim zemljama napokon je ukoričeno, s odličnim fotografijama i kratkim opisima, u knjigu - Nordic LARP.
Voditelji su nekoliko godina aktivni LARP-eri i članovi Sekcije za Role-Play - SRP na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
SEKCIJA ZA ROLE-PLAY I PARNI ZAKON
Božo Špoljarić i Ana Rajner
Bijela soba, 13:30h
Predstavljanje Sekcije za role-play - SRP-a - pokrenute u sklopu Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. SRP će ovom prilikom najaviti Parni Zakon - gamersku steampunk (mini)konvenciju.
Voditelji su nekoliko godina aktivni LARP-eri i članovi Sekcije za Role-Play - SRP na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.